BK:s fysik och försvar sänkte GrIFK

Visst tusan spelas det fysisk handboll i Finland. Både BK och Grankulla bjöd i den andra semifinalen på en kamp av bästa märke. BK kvitterade till 1–1 i matcher genom att vinna med 34–27 (14–12). Tredje matchen spelas på lördag i Grankulla.

GrIFK-tränaren Mikael Källman har fått sitt lag att tända på alla cylindrar i slutspelet. Mot BK i karishallen gick man ut med inställningen ”det får bära eller brista”. Man satsade på tufft i försvarsspelet och det gav BK en aning huvudbry. Men spelstilen tärde också hårt på krafterna. Det syntes i slutskedet av matchen.

Trion Fredrik Forss, Anthony Hellakoski och Miro Koljonen gav BK-försvaret ordentligt med jobb. I försvaret stod man inte och bugade eller bockade för BK-stjärnan Nico Rönnberg. Man gick hårt fast i honom, regelrätt eller inte. Rönnberg fick under matchen ta emot en hel del stryk. Men GrIFK spelade efter vad domarna tillät.

Men när Rönnberg och Jac Karlsson och Igor Skyba väl kom igång började det rassla i GrIFK:s nätmaskor. Karlsson gjorde inte många mål, men passningarna höll hög standard.

Igor Skyba på linjen i försvaret och anfallet har i tidigare matcher varit i blåsväder med domarna. Matcherna har ofta slutat med rött kort (tre utvisningar). Men nu koncentrerade han sig på avsluten. Och de var bestämda – sex mål, och bara en miss och en utvisning. Skyba blev mycket av tungan på vågen. En verkligt bra insats.

Nico Rönnberg vaknade ordentligt i andra halvlek. Elva mål. Många på ren vilja, men också några genom snygga kombinationer. Nu stod BK:s backar i anfallet inte så mycket stilla. Men när de gör det tar Rönnberg ett ansvar (humörspelare som han är) och försöker med kraft bryta igenom motståndarens försvarsmur. Nu gjorde han det i lämpliga doser.

– Jag vet inte riktigt var vi var i den första semifinalen i Grankulla. Någonstans var vi nog, men inte i grottan. Men det kommer dagar när det inte vill sig. Ibland är handbollen sådan.

Han säger efter hemmamatchen att BK spelade ett bra försvarsspel och i anfallet orkade man springa, springa. Det tog musten ur GrIFK.

– Den tredje kampen på lördag startar från 0–0 igen. Men tar vi med oss samma försvarsspel, inställning som i den andra matchen, kan den sluta riktigt bra, säger Rönnberg.

Tränaren Andreas Rönnberg var också nöjd och säger att försvarsspelet gladde.

– Vi hade inte så många räddningar, men gjorde ändå en stark insats.

Han säger också att BK tar med sig samma försvarsspel, inställning, som i den andra kampen, till lördagens tredje semifinal kommer det att slå gnistor.

– Och så skall vi springa, springa i anfallsspelet. Det tröttar ut GrIFK.

Miska Henriksson säger att BK ville spela bra, ville vinna matchen, vilket man gjorde.

– Men vi brände en hel del chanser. Vi kan spela bättre. Men det är också fråga om slutspelet. Det är inte fråga om vanliga seriematcher. Det är en hel del nerv i matcherna.

Jonathan Ekman, Sebastian Säkkinen, Linus Sjöman i anfallet spelade också stabilt. BK hade den här gången bättre bredd i spelet.

Publiksiffra idag 771, BK önskar Er alla och många till välkomna i nästa onsdag för att heja fram till den avgörande seger i semifinalen.

Ducca Nyman

Andra nyheter