Vulkanen-muren-lagspelet – allt med

Det var ”kupolhallsstämning” i Karis idrottshall när BK tog sin andra seger i finalserien. Segersiffrorna i hemmahallen skrevs 25–19 (11-9). BK leder nu 2–1 i segrar och kan på onsdag ta sin 21:a titel i Britas. BK gick tillbaka till sitt grundspel, bra försvar, stundtals hyggligt lagspel med bra avslut, och klacken – allt var med.

– Oj, oj, oj. Det är lång väg kvar innan titeln är säkrad. Det finns ingenting som heter nära i finalmatcherna. Först efter vår tredje seger kan vi prata om att vi är mästare. Men inte tidigare, säger BK-tränaren Andreas Rönnberg.

Men stämningen redan någon timme innan matchen började var hög och dånet fortsatte ännu en stund efter slutsignalen. Det var som under BK:s tidigare glansdagar. Med en liten skillnad.

Matchen började med vulkanen och slutades med vulkanen. Där emellan han klacken sjunga: Vem är vi då, vem är vi då… BK, BK, BKåå…. i en fullsatt hall, 878 betalande. Det är en fin publiksiffra i finländsk handboll.

Det kan kanske redan här må var tillåtet med ett önskemål. Domarparet Mikael Lindroos och Jan-Erik Leandersson höll ”hetsporrarna” på mattan. Det bjöds på bra handboll, lite hettade till några gånger. Men inget allvarligt. Och paret kunde gärna få fortsätta resterande kamper. Då vet spelarna vilken linje som gäller och vad de har att rätta sig efter?

– Jag tycker vi spelade hela matchen ett bra försvarsspel. Men anfallsspelet måste bli bättre. Det blir för mycket individuellt spel. Nico Rönnberg hade tungt i första halvlek, men var ordentligt på hugget i slutet. Vi borde få lite mera flyt i spelet. Det har vi saknat i de senaste kamperna, säger tränare Rönnberg.

Båda lagen har lite samma problem i anfallet. I BK är det Nico Rönnberg och Oskar Kihlstedt som drar ett tungt lass. I Dicken är det Benny Broman och Max Granlund som bär ansvaret. BK har en lite bredare trupp och kan bättre rotera spelarna än kollegan Björn Monnberg i Dicken.

– I bortamatchen var Alex Lignell och Jonathan Ekman riktigt duktiga. I dag (lördag) var Ekman när han kom in på planen med sin snabbhet bra. Men sådana här matcher avgörs ofta på rutin och vem som har större vilja. Och då är Kihlstedt och Rönnberg spelare man skall ha på banan, säger Andreas Rönnberg.

Han säger att viktigt för BK är att återhämta sig snabbt. Och BK måste skruva ned förväntningarna. Ingenting är klart i det här skedet. Det är åtminstone en match till som kräver hårt jobb om vi skall ta hem titeln.

Oscar Kihlstedt är riktig nöjd efter matchen och säger att det står otroligt bra till. Och tillägger att BK vill avgöra finalsviten så snabbt som möjligt.

– De två senaste matcherna har vi defensivt spelat bra. Vi har gjort de saker som vi på träningarna under hela säsongen jobbat med. Där har vi nog nyckeln till att det hittills har gått så pass bra som det har gjort.

Han säger att finalmatcherna inte är direkt snygga. Och kroppen får i närkamperna ordentligt stryk . Det gäller bara att bita ihop tänderna och kämpa och kämpa… Men det ser ut att gå vägen…

Nico Rönnberg hade efter matchen också tid för kommande BK-spelare. Han ställer sig mellan målstolparna, juniorerna får skjuta mot honom och de älskar det – i synnerhet när bollen går i mål.

– Här, och så här har jag vuxit upp, säger Rönnberg.

Han säger att själva matchen gick hyggligt.

– Jag hade några missar. Och så låter vi Dicken komma in i matchen. I den andra halvlek gick vi tillbaka till grundspelet och då vände vi till seger.

Han vill inte heller ta ut något mästerskap i förväg.

– Det återstår ett hårt jobb fortfarande…

Den tredje och avgörande matchen (för BK) spelas på onsdag i Britas och börjar kl. 19.00.

Ducca Nyman

Andra nyheter