Super-Rönnbergs BK lekte hem seger

Super-Rönnberg (personlig sponsor K-Supermarket Ekenäs) gjorde precis som han ville i BK:s första hemmamatch för säsongen. Åbo IFK var knappt hyggligt träningsmotstånd. Segersiffrorna blev 39–26 (23–11) men kunde med hundra procent skärpa varit betydligt klarare.

Efter säsongens första hemmamatch för BK står det rätt klart att handbollsförbundet inför säsongen 2023–2024 måste tänka om för att rädda sporten. I dagens läge består handbollsligan av sju lag; Cocks, BK-46, Dicken, Grankulla IFK, Sjundeå IF, Åbo IFK och HIFK.

Cocks, BK och Dicken är i en klass förs sig, sedan kommer de övriga lagen. Men nivån är för stor mellan de tre bästa och de fyra följande. Några toppmatcher under grundserien utvecklar inte spelet och lockar bara i några fåtal kamper publik.

BK förlorade sin första match borta mot Cocks med 37–30. Matchen mot ÅIFK var ingen riktigt värdemätare var laget står i detta nu. Men trots klent motstånd fanns en hel del ljusglimtar.

Oliver Nordlund som speluppläggare var pigg och ser ut att gå mot en bra säsong. Frågan är vad som händer när Jac Karlsson kommer med återstår att se. Men sämre lär det knappast bli?

Jonathan Ekman, vänsterhänt och höger nia i anfallet gjorde det mesta rätt. Tre mål plus ett par riktigt hyggliga frispelningar satt bra till Abbe Lindholm på högerkanten. Tyvärr var Lindholm inte hundra procent och skall det i fortsättningen bli speltid måste ”bollen sitta mellan stolparna”.

– Tja, det var väl en hygglig insats? Men visst finns det saker vi kan förbättra. Vi hade som mål att hålla ÅIFK under 20 mål, säger Ekman.

BK:s nyförvärv från Ukraina Igor Skyba, via Estland till BK, visade att bara pusselbitarna faller på rätta platser blir att räkna med. Linjespelet och rörligheten var bra både i anfall och försvar. Nu är ÅIFK kanske inte det idealiska motståndet att bedöma prestationen – men potential finns.

– Jag trivs i BK. Det här är för mig ett steg uppåt i karriären. Här är serien bättre än i Estland, tränaren och laget är bra, säger Skyba som för närvarande studerar svenska i Folkhögskolan.

– Nu kan jag riktigt lite, men det blir säkert bättre framöver. Planen är först att lära mig svenska, sedan kanske vidare till Sverige…

Målvakterna Mixu Heinonen och Rony Léven behövde inte bryta ryggarna av sig. Heinonen har en straffräddning som extra plus. I övrigt hade siffrorna kunnat hållas nere om inte BK på slutet hade lite lekstuga och lät det gästande laget snygga upp siffrorna.

Markus Ojala är en riktigt oslipad diamant. Nu fick han lite speltid, men har ramar som håller för en sport som handboll.

Super-Rönnberg nitade 13 mål, vilade en stund i andra halvlek, men gjorde en bra första halvlek.

– Första halvlek var riktigt hygglig, den andra kan vi helt glömma.

Nu saknades Jack Karlsson och Oscar Kihlstedt.

 

BK hade en hygglig publiksiffra – 375 betalande åskådare.

Ducca Nyman

Andra nyheter