Nico Rönnberg: ”Det finns en växel till”

Nico Rönnberg i BK-46 säger inför returen i europacupen mot RK Metaloplastika från Serbien att det är två saker karislaget måste göra bättre än i det första mötet. Den första är att snabbt komma ”hem” och den andra att BK måste stiga upp fränare mot motståndarens niometers skyttar.

– Och som tredje sak. Ett j-vla tempo på, och sätta i en växel till. Den finns. Man får alltid när man har hemmaplansfavör i internationella matcher extra motivation. Och så har vi hemmapubliken, säger Rönnberg.

BK gjorde en toppinsats nere i Serbien en toppinsats. Det blev förlust, men ”bara” med två mål – 31–29.

– Vi behöver inte skämmas för slutresultatet. Man måste hålla i minnet att det är fråga om en match på europacup nivå. Och att vi faktiskt möter ett bra lag.

BK överraskade med ett verkligt piggt anfalls- och försvarsspel. Framför allt anfallsspelet. Rönnberg säger att man inte på något sätt ändrat på spelupplägget, eller specialtränat kombinationerna.

Men:

– Inget ont om vår inhemska liga. Men nivån där är inte den bästa. Vi har för få lag och grundserien, fram till slutspelet är inte världens tuffaste. Först i placeringsmatcherna blir det mer allvar. Det är den krassa sanningen. Men i Serbien bara växte vårt spel fram under matchens gång. Det brukar bli så i internationella kamper.

Rönnberg säger att man möter ett verkligt bra lag, med bra bredd i truppen. RK Metaloplastika har två spelare på varje position, och kan gå runt med spelarna i matchen på ett helt annat sätt en BK kan göra.

– Gör vi missar i anfallsspelet vet vi med säkerhet att det smäller i den egna buren. Därför gäller det att avsluta säkert och kuta hem av bara tusan.

Rönnberg säger att det största problemet i bortamatchen var missarna från sex meter.

– Där måste vi bli bättre, avsluta säkrare. Och så hade RK Metaloplastikas målvakt en verkligt bra dag. I en europacupmatch möter vi lite andra burväktare än i hemmaligan. Också tuffare utespelare, säger Rönnberg.

BK:s försvarsspel har blivit starkare tack vare att Robin Sjöman kommit med igen. Nu finns det alternativ till byten, men ändå är belastningen på fyrväpplingen Miska Henriksson, Igor Skyba, Jac Karlsson och Nico Rönnberg nästan omänsklig.

– Flere av RK Metaloplastika spelare har spelat i de europeiska ligorna och är tack vare sin bredd i truppen och sina distansskyttar ett bra lag.

Rönnberg har från tidigare säsonger utomlands rutin från de europeiska arenorna och vet vad det handlar om.

– Jag sade innan vi reste till Serbien att en förlust med ett par mål är ett bra resultat. Och nu har vi hemmaplan, är lite klokare om vårt motstånd. Två måls underläge är långt ifrån omöjligt. Men det gäller också att vara alert direkt från start, säger Rönnberg.

Matchen mellan BK och RK Metaloplastika spels nu på söndagen och börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman

Andra nyheter