Nästan 700 såg Finland basa upp britterna

BK:s klubbkassör gnuggar säkerligen händerna efter Finlands returmatch i hemmahallen i det första skedet för VM-slutspelet 2025 i handboll. Nästan 700 (650) betalande åskådare följde den ensidiga tillställningen i karishallen.

Ola Lindgrens mannar vann 33-12 (14–5). Den första kampen i Motherwell i Skottland på torsdagen slutade 25–16 (11–8). Finland avancerar till följande skede med totalt 58–28. Och precis som i första mötet var det Finlands försvarsspel som bäddade för den klara segern.

Att Finland har en fördel av att fem spelare i den här truppen är proffs i Sverige och en i Tyskland; Linus Lindberg (HK Varberg), Benjamin Helander (Alingsås), Fredrik von Troil (Stralsunder HV, Tyskland). Robin Granlund (GUIF), Max Granlund (Alingsås) och målvakten Mikael Mäkelä (Hammarby) är klart. Resten kommer från inhemska klubbar.

Ola Lindgren säger att det är skillnad mellan spelarna i klubblag i Sverige och de som kommer från finländska ligalag.

– Framför allt i tempot.

– Men det är också bra att de spelare som kommer ”utifrån” får speltid i respektive klubblag.

I övrigt var han nöjd efter dubbelmötet.

– Nu lyckades vi hyggligt i kontringsspelet. Försvars- och målvaktsspelet var som i första mötet bra, säger Lindgren.

Vem Finland möter i fortsättningen är inte i det här skedet klart. Men innan dess skall A-landslaget i december delta i en turnering. Så långt är det planerat.

Finlands försvarsmur var också den här gången Miska Henriksson, Viktor Grönmark (inbytt då och då), Richard Sundberg, Max Granlund , Kalle Kankaanpää. Och den håller bra klass. På flankerna i första halvlek jobbade Roni Syrjälä till vänster och Benjamin Helander (till höger) riktigt bra.

I anfallet visade Benjamin Helander i avgörande lägen stor säkerhet. Tio fullträffar totalt – fyra på straffkast. Linus Lindberg i sin gamla hemmahall glimtade till med sex mål.

Oliver Nordlund fungerar mycket bra som mittnia. Max Granlund fick i första halvlek uppvaktning, men visade i andra halvlek några gånger hur distansskyttet skall gå till. I andra halvlek fick brorsan Robin mera speltid och ansvar. I övrigt klarade sig alla spelare, som fick speltid riktigt bra.

Patrik Roslander hoppade in mellan stolparna i slutskedet och visade att Finland har två bra målvakter, som håller klass.

Och en väsentlig skillnad mellan lagen var just distansskytte. Britterna saknade helt skyttar och i handboll är det svårt att vinna en match utan backar. Anfallsspelet gick för det mesta i sidled med en rad usla avslutningar.

Nu går man tillbaka till den grå vardagen igen. BK möter i följande ligamatch Grankulla IFK den 15 november. Matchen börjar ”karistid” kl. 18.00.

Ducca Nyman

Andra nyheter