Mixu, Nico och ”hela hallen” – 28–26

När publiken på bortre långsidan i BK:s hemmahall i slutskedet reser sig upp och börjar applådera. Då vet spelarna på planen att de har gjort en kanonmatch. Och det var precis vad BK gjorde i tredje omgången i Europa cupen mot norska Nærbø IL. BK vann 28–26 (15–9).

BK hade gjort sin hemläxa riktigt ordentligt – åtminstone i första halvlek. Hemmalaget gjorde en kompakt match. Bra och snabba avslut och snabbt hem tillbaka i försvaret. Här var det ingen som drog benen efter sig.

Nico Rönnberg i anfallet stod inte bara för tio mål, utan också bra försvarsspel. Rönnberg visade bra internationell klass och när en spelare smäller in tio mål i en sådan här matcher ringer klockorna långt utanför stadens gränser.

Mixu Heinonen mellan stolparna har väl aldrig tidigare spelat bättre? Nu blev det ett tiotal kvalificerade räddningar, en straffräddning plus ett antal halva räddningar (motståndaren får bollen tillbaka igen).

– Det var faktiskt trevligt att spela en sådan här match. Här var det betydligt tuffare motstånd än vad vi möter i den inhemska ligan. Nu fick vi verkligen visa vår nivå, säger Heinonen.

Han säger att internationell nivå alltid är någonting extra. Och tillägger att man nog inom BK hela tiden vetat under de två senaste säsongerna lagets rätta nivå.

– Vi hängde bra med i matchen. Och i första halvlek gav vi verkligen norrmännen en kamp. Men man såg också att ju längre matchen led desto tröttare blev vi. Spelet började lite halta, säger Heinonen.

Han säger att i början av andra halvlek kom Nærbø ikapp BK:s ledningen och mycket på grund av att BK-spelarna gjorde en del usla beslut i anfallet. Norrmännen kontrade och snabbt och och tog första gången ledningen vid 22–21.

– Det är klart att mot ett sådant här lag straffar sig misstagen genast, säger Heinonen.

Han säger att det trots allt var bra att BK kom igen i slutskedet, fick ordningen på spelet och kunde ro hem en två måls seger.

– Visst måste jag väl vara nöjd med insatsen. Tio mål är godkänt. Men visst fanns det också några misstag. Och alltid kan man göra någonting lite bättre. Det var ändå inte några stora saker, säger Nico Rönnberg.

Han säger att i övre lag gjorde BK en bra match, vinner över ett bra lag och vi kan ge oss själva en klapp på axeln. Returen börjar ju 0–0 igen. Men vi har plus två mål. Vi gör det bästa av det och ser hur långt det räcker, säger Rönnberg.

Tränaren Andreas Rönnberg säger att han är supernöjd. Hela första halvlek spelade vi perfekt, precis vad vi hade kommit överens. Vi gör alla saker rätt.

– Men 20 minuter i andra halvlek är dyster. Vi låter norrmännen komma in i matchen. Vi bjuder på en hel del. Om vi hade spelat med lite mer eftertanke kunde vi vunnit med klarare siffror. När vi lyckas så pass bra i första halvlek grämer det lite att vi låter motståndaren ta för sig, säger Andreas Rönnberg.

Han säger att mot bakgrunden av första halvlek kunde BK vunnit med fem–sex mål. Det som grämer är att det är de mer rutinerade spelarna, Nico Rönnberg och Jac Karlsson som missar.

– Båda tar både fel och för snabba beslut. Vi hinner inte tillräckligt snabbt hem och försvara. Det söndrade i andra halvlek vårt spel – tyvärr, säger Rönnberg.

Nærbø IL:s tränare Fredrik Ruud säger att man får se om två måls underläge går att vända till seger på hemmaplan.

– Vi förlorade ändå inte med sex mål. Två mål är betydligt färre än sex bollar. Men BK är ett bra lag. Vi får se, säger Ruud.

Han säger att han inte alls är överraskad att BK bjöd på ett så här tufft motstånd. Speciellt när man har två spelare som Rönnberg och Jac Karlsson.

– Vi får kolla på vår videoupptagning vad och hur vi gjorde. Men nej, inte överraskad alls.

En två måls förlust på bortaplan bäddar ju för ett bra upplägg för hemmamatchen. Ruud säger att man ändå inte spelade på resultatet.

– Vi hade gärna vunnit med tre fyra–mål här, säger Ruud.

Janne Korpimäki på vänsterkanten visade i upp ett hel annat försvarsspel än i seriematcherna. Det var kamp om bollen. Och han vann flera duster. Oliver Nordlund i anfallet var pigg i första halvlek, likaså Sebastian Säkkinen på högerkanten. Hela BK gjorde för övrigt årets bästa insats.

Oscar Kihlstedt gjorde med ett hårt tejpat höger knä ett kort inhopp. Rönnberg säger att han absolut inte var med som något moraliskt stöd.

– Jag borde ha spelat mer med honom. I synnerhet när Karlsson tröttnade. Men blev det tyvärr såhär. Vi har inte heller i det här skedet tagit något beslut om han kommer med till bortamatchen eller inte.

BK visar upp en bra publiksiffra – 742 betalande. Och ingen behövde gå besviken hem.

Ducca Nyman

Andra nyheter