Miska Henrikssons genombrott

Unga Miska Henriksson, till vardags i BK-46, fick definitivt sitt internationella genombrott i EM-kvalmatchen i handboll borta mot Georgien. Kampen slutade 22-22 (8-9) och resultatet ger råg i ryggen inför returen i Vanda på söndag. Henriksson gjorde sin femte landskamp och stod för starkt försvarsspel och fyra mål. Det är raskt marscherat av hangöynglingen.

– Tja, vad skall jag nu säga? Vi har bra feeling i laget, alla jobbar som ett kollektiv och det underlättar. Ola Lindgren har fått alla för en att jobba för laget och han skapar en positiv stämning i laget, säger på sitt anspråkslösa sätt Miska Henriksson.

– Henriksson gjorde på defensiven ett utmärkt jobb. Han är snabb i fötterna, stark i försvarsmuren, men vågar också i anfallet gå på avgöranden. Det är inte lätt som högerhänt i anfallet att spela som högernia. Men han gör det bra och vågar gå med kraft in i motståndarens försvarsmur, säger biträdande tränaren, hangöbon, Teddy Nordling.

Henriksson har ingen direkt förklaring till framgången. Men säger att efter fullgjord värnplikt (ifjol) har han kunnat träna ordentligt igen.

– Det känns bara bra att spela när allt stämmer. Märkvärdigare är det inte, säger Henriksson.

Nordling säger att landslagsledningen är mycket nöjd över resultatet. Att komma hem med ett oavgjort resultat från Georgien mot svårspelade Georgien höjer avsevärt på självförtroendet inför returen .

I början på 1990-talet möttes i en kvalmatch Finland och Georgien i Tölö idrottshall. Då tappade Georgien helt konceptet och en lindrig kalabalik utbröt i slutskedet i hallen. Polis måste tillkallas innan ordningen var återställd. Risker fanns också den här gången.

– Landslagstränaren Ola Lindgren har hela tiden betonat disciplinen i laget. Vi var hela tiden lugna och lät oss in provoceras. Trots underläget ett par gånger i andra halvlek kämpade vi oss tillbaka. Det var starkt gjort av laget och spelarna anammar Lindgrens teser, säger Nordling.

Finland fick klara sig utan Nico Rönnberg och tyskproffset Benjamin Helander. Det är i internationella matcher ett stort avbräck för ett litet land som Finland. Nu slarvade laget bort segern efter ett par dystra missar i början och i mitten av andra halvlek. Men spelarna visade moral och kom igen.

– Det är klart att det för oss känns när spelare som Rönnberg och Helander saknas. Men ersättarna får i stället chansen att visa sitt kunnande. Och trots att vi hade ett ungt och rätt oerfaret lag i Georgien klarade vi oss riktigt bra, säger Nordling.

Henriksson säger att resultatet i Georgien är bra och att det betyder mycket inför returen.

– Någon genväg finns inte. Det är fullt ös, 60 minuter, från början till slut som gäller.

BK:s ordförande Roger Roos är givetvis glad för att Miska Henriksson klarar sig också utmärkt på den här nivån. Henriksson har tagit hästkliv framåt. Redan i föregående seriematch hemma mot Cocks då (BK vann med elva mål) var han en av de bästa spelarna på planen.

– Det bara visar att vi gör någonting rätt i klubben. Och det är klart att det är både glädjande och positivt när BK-spelare i landslaget gör en stark insats, säger Roos.

Och med tanke på Henrikssons insats i landslaget, men också den i inhemska ligan, finns det chans att han småningom försvinner utomlands.

– Vi funderar inte alls på om försvinner, men räknar nog med att han gör det. Och det är ju bara positivt om han får en chans att spela utomlands. Det är lite annat än att harva på i vår inhemska liga, säger BK handbollens ordförande.

Finland och Georigen möts utan publik (tyvärr) på söndag i Vanda kl. 16.00.

Ducca Nyman

Andra nyheter