”Kören och klacken” och ”hela hallen”

–1 106 förlängde finalsviten – 36–29
Raseborgs Manskör angav tonen (sjöng nationalsången) BK-klacken kämpatagerna och hela hallen stämningen. Frågan är om det varit bättre stämning på en handbollsmatch i Karis? Man får gå tillbaka till tiden i kupolhallen och Sjundeå-matcherna. Men då rymdes inte över tusen åskådare in (men bra nära). Men det spraka ordentligt i presseningen…

BK är som två olika lag i ett paket. Borta bra men hemma bäst. Och visst var det ett sammansvetsat hemmalag som gav Cocks från Riihimäki någonting att bita i. BK vann fjärde matchen 36–29 (19–16). Cocks var ikapp vid 7–7 och närmast vid 12–11. Men resten var BK:s dans inför en jublande hemmapublik, som i vanlig ordning på slutet ställde sig upp i läktarna och sjöng BK, BK…

Jac Karlsson var onekligen en av planens stora giganter. I finländsk handboll brukar målskyttar höjas till skyarna. Medan en som sliter i försvaret, bygger anfallen och spelar lagkamraterna till mållägen sällan hamnar i rubrikerna.

– Spelade jag bra? Jag gjorde bara två mål, säger Karlsson med en klar adress.

– Vi spelar om guldet och det har hela säsongen varit vårt mål.

– Inför en sådan här hemmapublik är det nästan omöjligt att spela uselt. Vilken stämning, vilken härlig stämning. Hoppas vi får lika bra stöd i Riihimäki på lördagen.

Han säger att BK verkligen hade laddat ordentligt. Men några speciella taktiska drag fanns inte. Förutom:

– Vi hade bestämt att göra mål på våra lägen. Och på hemmaplan lyckas vi. Det behövs inte så mycket mer, säger Karlsson som säkert gjorde en av sina bästa matcher under säsongen.

Målvakten Mixu Heinonen hade också en lyckad kväll – och visst måste det också bo en liten filur i honom? I tidigare intervjuer har han talat finska. Men efter en toppinsats mellan stolparna bjuder han på sig själv.

– Klart vi kan ta den på svenska, svarar han och ler.

– Idag spelade vi riktigt bra. Precis allt stämde. Precis allt. Vi hade bra intensitet i spelet och hemma spelar vi riktigt bra, säger Heinonen.

I den femte och avgörande kampen borta hoppas han på samma intensitet och kämpaglöd som i hemmahallen.

– Då får Cocks det svettigt.

Och så finns humör spelaren, han som mycket av BK:s anfallsspel och BK:s spel i övrigt hänger på – Nico Rönnberg. Han har mycket att brås på. Pappa Jan Rönnberg såg också rött när han blev brutalt tagen av motståndaren och straffet kom omedelbart – här har inte äpplet fallit långt från trädet. Tänder Nico till får motståndaren sota ordentligt.

– Vi hade ett ypperligt lagspel idag och vi satte bollen i mål. Alla jobbade för varandra, säger Rönnberg.

Och han flyttar i den femte och avgörande matchen gärna över favoritskapet till Cocks, som spelar inför hemmapublik och i hemmahall.

– Vi spelar utan press och behöver inte ha någon stress.

Miska Henriksson visade också prima takter. Främst i försvaret där han inte vek en tum åt sidan för Cocks bjässar. Men i anfallet blev det också sex pytsar. Och Janne Korpimäki på vänsterkanten är tillbaka och gjorde fyra mål på lika många försök. BK börjar få alternativ på flankerna.

I första halvlek hade BK lite svårt mot ett aggressivt Cocks försvar. Och på slutet när hemmalaget anföll gjorde man det med sju mot sex man. Med Robin Sjöman och Igor Skyba på linjen fick Cocks bita ihop för att hålla bjässarna under kontroll.

Sjöman gjorde fyra mål och Skyba tre och två utsvisningar. Men Skyba hade en tuff match i matchen mot Imare Edson och höll honom under herrans tukt och förmaning. Och med ett sådant spel blir det lätt utvisningar.

– Men bara två, skrattar han lätt efter matchen.

Landslagstränaren Ola Lindgren fanns också bland publiken och han skulle säkert inte säga nej tack till att ha en Rönnberg och en Karlsson med i laget?

Domarparet Mikael Lindroos och ”Jejje” Leandersson belönas vardera med tre stjärnor.

Cocks och BK möts på lördag och matchen börjar kl. 14.00.

Ducca Nyman

Andra nyheter