BK-46 tog nytt cupguld efter stark försvarsinsats – höll ledningen mot Dicken när Nico Rönnberg skadade sig: ”Allt blev svart”

https://svenska.yle.fi/artikel/2021/02/06/bk-46-tog-nytt-cupguld-efter-stark-forsvarsinsats-holl-ledningen-mot-dicken-nar

BK-46 står kvar på cuptronen. Laget slog Dicken med nio bollar i finalen trots att man saknade Nico Rönnberg i slutet av matchen. Rönnberg skadade sin vrist i mitten av den andra halvleken.

Precis som förra säsongen var det BK-46 och Dicken som gjorde upp guldet i finska cupen. BK-46 tog sig till andra raka finalen genom att slå ut HIFK medan Dicken tog sig förbi Cocks i semifinalen.

I förra finalen säkrade BK-46 guldet efter en sen vändning, men nu var matchbilden en annan och man var steget före nästan hela tiden.

Laget gjorde en stark försvarsinsats, och Dicken som inte förlorat i ligan klarade inte av att utmana. Till slut stod BK-46 som segrare med 34–25.

– Med publikens hjälp kunde vi ha vunnit med ännu större marginal. Vi har haft ett väldigt dåligt försvarsspel fram till finalen men nu gör vi en helt otrolig insats. Det såg jättebra ut.

– Anfallsspelet är inget problem men före matchen var jag lite orolig hur det skulle gå med försvaret. Mikael Heinonen gör också säkert sin livs match i målet, säger Jac Karlsson till Yle Sporten.

Jac Karlsson tar emot en pokal efter cupfinalen.
Jac Karlsson gjorde sex mål i finalen. Bild: Tomi Hänninen Newspix24

BK-46 fick en smakstart på matchen och ledde med tre bollar tidigt i första halvleken. Men Dickenspelarna lät sig inte stressas, utan istället åt man lugnt och metodiskt in Karislagets försprång.

När Johan Gripenberg sedan gjorde 9–8 efter drygt 19 minuter tog Dicken ledningen för första gången i matchen, men BK avslutade ändå halvleken starkare och ledde med 16–12 i paus.

I den andra akten gjorde regerande mästarna inte samma misstag som i första halvlek, i stället höll man Dicken på ett betryggande avstånd.

Rönnberg skadade vristen

BK-46 tvingades dessutom avsluta matchen utan Nico Rönnberg. Rönnberg tog emot många smällar i matchen, och i mitten av andra halvlek vred han höger vrist i närkamp med Max Granlund.

Rönnberg blev liggande på planen med stora smärtor, och fick sedan hjälp med att ta sig till bänken. Rönnberg kunde inte stödja på sin fot och fick först vristen bandagerad innan han försvann bort från bänken.

– Nu börjar adrenalinet släppa och det börjar ta lite mera ont än vad det gjorde under matchen, men jag märker ju att den vrids. Det brände till och allt blev svart för en stund, säger Rönnberg till Yle Sporten.

När slutsummern sedan ljöd och BK-spelarna firade sitt guld var Rönnberg tillbaka på planen med sina lagkamrater.

– Vi ska hoppas att det bara är smärta nu och så är det över om en vecka. I kväll ska vi njuta och så vi se imorgon hur det är.

Så väldigt oroliga behöver inte vänner av BK-46 vara?

– Nej,min egen fingertoppskänsla säger att det inte är något värre. Det tar ju alltid en tid innan man kommer tillbaka i fullt skick efter en vristskada. Vi ska hoppas på det bästa, säger Rönnberg.

Nico Rönnberg firar med sina lagkamrater.
Rönnberg vann cupguldet med moderklubben. Bild: Tomi Hänninen Newspix24

Rönnberg har vunnit mycket under sin karriär, men nu fick han vinna med moderklubben.

– Det är nog samma känsla att vinna fortfarande och speciellt mot det här motståndet. Jag tror att de var många som tippade på Dicken som är ett väldigt bra lag.

– Åren i Cocks var väldigt fina men nu märker man hur stort det här är för Karis. Det är fint att komma hem och ge tillbaka. Jag måste nog medge att jag rankar det här som störst, säger han.

Resultat:

BK-46 – Dicken 34–25 (16–12)

BK-46: Sebastian Säkkinen 7, Nico Rönnberg 6, Jac Karlsson 6, Oliver Nordlund 3, Robin Sjöman 2, Kenneth Dahlberg 2, Nicholas Mavrostomos 2, Stefan Trpchevski 2, Jonathan Ekman 1, Linus Lindberg 1, Linus Sjöman 1, Albert Lindholm 1

Dicken: Filip Söderlund 5, Tadas Stankevicius 5, Max Granlund 4, Joacim Broman 3, Ian Martin 2, Oskar Monnberg 2, Gusten Montonen 2, Benny Broman 1, Johan Gripenberg 1

Andra nyheter