”Il professore” har gått ur tiden

Jan-Gösta Westerlund i Karis har gått ur tiden. Han somnade lugnt in måndagen den 20 november 2023. Westerlund är känt för sitt arbete för handbollen, inte bara i Karis utan i hela Finland. Men det var BK-46 som i första hand gällde. Han blev 79 år.

Det heter att ingen blir profet i sin egen stad. Men Jan-Gösta Westerlund, eller ”GeWe”, som han skrev juniorhandbollsrefereat under i lokaltidningen Västra Nyland, blev bokstavligen ”handbollsproffesor” i Karis. Och det epitetet fick han av lokala VN.

När BK-spelarna efter ett finländskt mästerskap semestrade nere i södern skickade man ett kort adresserat till; ”Il professore”, Skarpängsvägen, Karis, med hälsningen; ”tempo, tempo”…

Och det kom fram.

BK-46 och handboll betydde allt för Westerlund. Han jobbade outtröttligt för klubbens bästa. Han var anställd som tjänsteman på statens järnvägar i Karis och var ofta på grund av matcher och resor tvungen att byta arbetsturer med arbetskamraterna.

Det blev ofta att byta turer och när matcher och resor var över och arbetskamraterna åkte på ledigheter fick Westerlund jobba dubbla turer för att ersätta sina arbetskamrater. Men hans insatser och resultat och BK:s alla framgångar placerade onekligen Karis och BK-46 på kartan.

Westerlund föddes 1944, och spelade sin första handbollsmatch i BK-46 som 14-åring. Och efter det har det rulla på. Det är ingen överdrift.

Han var med som spelare när karisklubben 1968 tog sitt första finländska mästerskap. Och det utan en egen hemmahall. Alla matcher spelades på motståndarnas hemmaplaner. Det är en bedrift som inte går att överträffa idag. Den är så exceptionell och visar att det redan då fanns en oerhörd villa i ”karisgiborna”. Något man med råge också bevisat senare.

Det är alltså stor sorg, inte bara i BK-46, och i hela Karis. Också t o m i hela Västnyland. Westerlund var erkänd för sitt enorma jobb för BK och handboll i hela landsändan.

När BK 1974 lade ned handbollen var det en dyster stämning i staden. Men lyckligtvis fanns det några entusiaster, Westerlund en bland dem, som redan följande år återupplivade sporten och då under BK handboll. BK-46, fotboll och handboll, blev två skilda föreningar, BK fotboll och BK handboll. Och så är det fortsättningsvis.

Westerlund tog på allvar över tränarskapet säsongen 1979 då klubbens andra mästerskap roddes i hamn. Torbjörn Klingvall i Halmstad i Sverige blev något av en mentor för Westerlund. Tillsammans med honom botaniserade ”Janne” friskt hur man skall vinna en handbollsmatch.

Westerlund och Klingvall träffades ofta under olika turneringar i Sverige där BK flitigt deltog och då diskuterades det handboll…

Den undervisningen bet bokstavligen. BK, under Westerlunds ledning, tog sju mästerskap i svit (1983–1989). Sedan blev det ett silver, som följdes upp med fem titlar i rad igen.

Westerlund är också ”pappa” till att två av världens bästa handbollsspelare, Jan Rönnberg och Mikael Källman, kommer från BK-46 och Karis. Utan Westerlunds insatser kunde det kanske sett lite annorlunda ut?

När Westerlund 1985 fick Jan Björklund som parhäst (ordförande) byggde de upp klubben både ekonomiskt och idrottsligt på en sällan skådad nivå i Finland. Den ene kunde handboll (taktik, träning, matcher m.m), den andre i första hand administration (ordning och reda i klubben). De blev ett oslagbart par.

Under Westerlund-Björklund-eran började också BK spela ett otal internationella matcher i olika europeiska turneringar. Världslag som SKA Minsk (forna Sovjetunionen) och THW Kiel (Tyskland) m fl har besökt Karis.

Westerlund var någonting av allt-i-allo i klubben. Tränare, kassör, styrelsemedlem, tidningsutdelare m.m.

Westerlund hann också leda A-landslaget ett antal år.

Jan-Gösta Westerlund sörjes närmast av hustrun Ann-Mari och sönerna Ben och Tomas.

Ducca Nyman

Andra nyheter