Finland som lag gjorde vad ett lag måste göra

A man´s got to do, what a man´s got to do…

Och varför inte också för ett handbollslandslag?

Finland går vidare i EM-kvalet efter uppvisning mot Georgien. Efter 22-22 borta följde Ola Lindgrens mannar upp hemma i Vanda med 30-23 (18-12) och går vidare med totalt 52-45. Det är nog ett resultat som Finland skall prestera mot ett lag som Georgien.

Finlands anfallsspel var i en klass för sig – och framför allt via högerkanten. Där smällde Rony Syrjälä (Cocks) och Sebastian Säkkinen (BK-46) vardera in sju mål – Säkkinen visserligen fyra på straff. Men det var hundra procent. Tre kom på slutet i snygga och snabba avslut. Pang, pang, pang…

Också försvarsmässigt klarade sig Finland utmärkt. Och målvakten Mikael Mäkelä (Dicken) hade en bra afton – igen. Räddningsprocenten stannar på 53. Och det är inte fy skam i en internationell kamp.

– Vi hade talat innan matchen att försvara tajt, skapa lägen i anfallet och avsluta säkert. Och visst fick både Syrjälä och jag bra bollar, bra frispelningar och det lyckades, säger Säkkinen.

I returen hemma var det aldrig fråga om Finland vinner. Frågan var snarare hur stor hemmalagets seger blir?

Det var klar dominans och svensken Lindgren ser ut att få Finland att fungera som ett lag – bra försvar och säkra avslut. Det är såhär man måste spela på internationell nivå för att avancera. Fortsättningen blir inte lättare. Men Lindgrens landslag är på rätt väg – både i inställning till matcher och till spel.

– Vi försöker göra det Ola Lindgren inför matcherna bygger upp. Visst löpte spelet bra i hemmahallen. Men vi borde ha vunnit med större siffror. Nu saknade vi både Nico Rönnberg och Benjamin Helander. Med båda med i laget kunde både spelet och resultat varit annorlunda. Den här gången fick vi inte riktigt reda på vår styrka. Men insatserna mot Georgien är ändå inte fy skam, säger Säkkinen.

Linus Lindberg, tre mål, som den här säsongen flyttat från Karis och BK-46 till HK Varberg (Allsvenskan) i Sverige tycker också att det gick bra mot Georgien. Han säger att det är för honom en ny process, att från nya klubblaget komma till landslaget.

– I Sverige är handbollen på en annan nivå än i Finland. Det är klart att klubbledningen gärna ser att jag också lyckas i Finlands landslag. Det är ett led i utvecklingen. Jag tycker att jag gått en hel del framåt. Men som sagt. Det är en process. Allt händer inte över en natt, säger Lindberg.

Han tycker att Finland spelade starkt mot Georgien och säger att landslaget gjorde vad det måste göra.

– Vi borde ha kört över Georgien. Vi kunde ha gjort vissa moment bättre. Men vi skall inte klaga. Det är också såhär godkänt, säger Lindberg.

Ducca Nyman

Andra nyheter