Finalväg: Via Sjundeå och Grankulla

BK är klart för final i handboll! Och det skall ju laget vara. Den här säsongen blev dock en omväg via Sjundeå och Grankulla till Riihimäki där Cocks väntar. BK vann sista semifinalen mot GrIFK med 31–26 (18–14) och 3–1 i matcher.

Grankulla skall ha en eloge för sitt uppoffrande spel. Man bjöd upp BK till fyra matcher – och det riktigt ordentligt. Den fjärde kampen i karishallen blev lite grötig, ibland också lite hetsigt på planen på grund av en usel domarlinje.

Grankulla spelade tufft i försvaret och efter den linje domarna tillät. Men med en stramare linje kanske siffrorna sett annorlunda ut? Båda lagen led och båda lagens spelare var lika goda kålsupare.

Grankulla har en bra trio i Kalle Kankanpää, Miro Koljonen och Gustav Svanbäck. Ingen av dem stiger åt sidan för motståndarna. Anthony Hellakoski är skadad och saknades.

I början av andra halvlek tappade det gästande laget rytmen. Tio minuter utan mål och hela fem missade anfall gjorde att BK gick från 18–15 till 23–15 och det började redan dofta seger och finalspel.

Tränaren Andreas Rönnberg var givetvis nöjd och svarar redan på frågan; bra eller illa att gå via Sjundeå och Grankulla innan den ställs:

– Vila eller ha match rytmen i kropparna? Vad är bättre? Jag vet inte, funderar Rönnberg.

BK-tränaren säger att han var lite försiktig med spelarbyten. Han ville hellre att trygghet i spelet i stället för att rotera för mycket på spelarna. Men det finns en rätt hygglig bredd ändå i truppen

– Nu gäller det att höja tempot till finalspelet. Får vi försvarsspelet, målvaktsspelet och kontringarna att stämma kan vi säkert bjuda Cocks på en matchsvit som heter duga, säger Rönnberg.

– Det händer inte, svarar Jac Karlsson förrän frågan ställs: Tio spelmål?

– Det är ingen skillnad vem som gör målen, bara det blir mål.

Han säger att efter den här matchen börjar det roliga. Finalspelet. Men det tar någon vecka innan allvaret kör igång. Kommande vecka är viktigt för landslagsspel.

– Vi har inte den här säsongen vunnit Cocks. Det är kanske dags nu?

En poäng i matchen är också att Igor Skyba inte bara gjorde fem mål. Han fick heller ingen varning eller utvisning. Och när han koncentrerar sig på spelet både i försvar och anfall är han en stor tillgång. En av de bästa i hemmalaget.

Målvakten Mixu Heinonen tände till riktigt till i slutskedet och stod för ett tiotal räddningar under hela matchen. Det är dem BK har saknat i matcherna mot GrIFK.

Sebastian Säkkinen till höger hade en hygglig eftermiddag och bjöd publiken (793 åskådare.

En prima siffra igen.) på lite underhållning då han tillsammans med Jac Karlsson stod för en japanare – med Karlsson ”i luften” i mitten. Vanligtvis brukar det nästan vara tvärtom.

Grankulla försökte få Nico Rönnberg med tuff uppvaktning ur balans. Men Rönnberg höll huvudet kallt, bara en utvisning och ett prima lagspel. Plus fem mål och en straffmiss.

Jonathan Ekman stod för ett mål, men är en spelare som man gärna ser mer av.

BK spelar för guld mot Cocks. Grankulla spelar om bronsen mot Dicken.

Ducca Nyman.

Andra nyheter