Bra försvar svårt för styva britter

Finlands handbollslandslag hade inte några större problem i dubbelmötet mot Storbritannien i det första skedet i VM-kvalet, som spelas i Kroatien, Danmark och Norge 2025. Finland vann 25–16 (11–8). Returen spelas i Karis på lördag (läs idag).

Finlands försvar och målvakten Mikael Mäkelä höll bra klass. Visserligen hör inte britternas anfallsspel eller försvarsspel till de vassaste i Europa. Men Richard Sundberg, Kalle Kankaanpää, Max Granlund och Miska Henriksson är välväxta och har ramar som håller mot ett bättre och ett mer välorganiserat motstånd än Storbritannien. Fyrväpplingen var många gånger rena väggen.

Landslagsbossen Ola Lindgren säger i handbollsförbundets pressmeddelande att en niomålsseger ger ett bra utgångsläge inför returen. Han är nöjd med försvars- och målvaktsspelet.

Mikael Mäkelä mellan stolparna spelade sin vana trogen lugnt och säkert och tog de bollar han skulle ta. Han var också nära en fullträff när britternas mål var tomt. Men bollen gick en hårsmån förbi…

Finlands seger kunde ha varit större om det isländska domarparet hållit en stramare linje. Nu fick britterna spela rätt mycket ”ryggsäckshandboll” i försvarsspelet och i anfallsspelet var det rätt många offensiv foul som fick passera.

Oliver Nordlund var i anfallsspelet pigg som mittnia och visar att formkurvan pekar åt rätt håll. Det bådar gott för ligaspelet i fortsättningen

Han kunde också fått med sig ett par-tre straffar, men domarna valde en mjukare linje.

Jonathan Ekman spelade både som höger sex och höger nio. Men det var på högerkanten Ekman, Roni Syrjälä och Sebastian Säkkinen hade svårigheter. Missarna var för många. Ekman var fränare som höger nio och hans snabba fotarbete gav britterna huvudbry – en spelare klart på kommande.

Benjamin Helander till vänster i anfallet var planens vassaste målskytt, nio fullträffar och han kunde bra ha gjort några till. Nu var koncentrationen inte helt hundra procent – men en klar tillgång för laget är han.

Med ex BK:arna Benjamin Helander och Linus Lindberg hade karisklubben sex spelare på banan; Sebastian Säkkinen, Jonathan Ekman, Miska Henriksson och Oliver Nordlund. Det bådar bara gott för returen i karishallen.

Och om förbundskaptenen Ola Lindgren under ett dygn får bort slarvfelen i anfallsspelet kan det bli en veritabel målkanonad – något som hemmapubliken uppskattar.

Finlands målgörare; Benjamin Helander 9, Miska Henriksson 1, Kalle Kankaanpää 2, Max Granlund 4, Sebastian Säkkinen 2, Roni Syrjälä 3, Linus Lindberg 1, Viktor Grönmark 1, Fredrik von Troil 3.

Matchen i Karis mellan Finland och Storbritannien börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman

Andra nyheter