BK:s målvakter bäst när det gäller

BK:s handbollsmålvakter Mixu Heinonen, Ronny Léven och Niclas Zweigberg stod smått i huvudrollen när BK tog sig till finalen efter 3-0 i matcher mot regerande Cocks. Det här var den tuffaste av alla möten. BK slingrade sig till slut ur greppet och vann, 31-27 (14-13).

Frågan är om inte Zweigberg stod för den viktigaste paraden? Cocks fick straffkast vid ställningen 28-26 och tränaren Andreas Rönnberg valde att chansa på Zweigberg mellan stolparna. Och det lyckades!

BK gled snyggt ur greppet och efter tre snygga mål på slutet, signerade av kämpen Oscar Kihlstedts 29-27, 30-27, 31-27 kunde hemmalaget, publiken och klacken börja firar. BK-tåget är framme på sin andra station – gruppspelet och semifinalerna.

Cocks hade ingenting att förlora. Det var bara att ösa på. Men för första gången på en lång tid spelade det gästande laget riktigt hyfsad handboll. Nu var det inte fråga om en-mans anfall, individuella avslut eller tok-rusningar mot muren. Också försvarsspelet gav BK huvudvärk.

– Det var semifinalernas tuffast kamp. Vi visste att Cocks inte hade någonting att förlora. Det var hårt, men skönt att vi klarade hem segern och är i final, säger Oscar Kihlstedt.

Cocks valde också i första halvlek att punktmarkera Nico Rönnberg. Och delvis också i den andra. Det gjorde att BK:s anfall blev lite hackande och stannade upp men också Cocks försvarade bra. Målvakten Vitali Shitsko släppte inte igenom några enkla bollar. Han var helt i klass med BK:s målvakter.

– I våra tidigare matcher har våra målvakter skämt bort oss, stått för bonus räddningar. Nu var det Shitsko i Cocks som plockade hem dem, därav blev det tuffare. Visst spelade våra målvakter Mixu Heinonen och Ronny Léven riktigt bra, men i den här matchen uteblev som sagt våra bonusräddningar, säger Oscar Kihlstedt.

Trots att Nico Rönnberg hade stora delar av matchen bevakning stod han ändå för fjorton fullträffar. Linus Sjöman ute på vänsterkanten är vanligtvis ingen direkt världsstjärna, men spelar som en sådan när det behövs. Sex pytsar och bra också i försvaret.

BK:s inledningen var såpass vass att det såg ut som om Cocks kommer att åka på risbastu. Markus Viitkar ordnade två straffar efter varandra och BK gick snabbt till 4-1, 5-2. Oliver Nordlund gjorde snyggt 7-4 – direkt med fart in från bänken, rakt igenom Cocks mur och mål.

Cocks kom metodiskt i kapp BK, kvitterade vid 11-11 och tog för första gången på år och dar ledningen mot BK l vid 11-12. Men än en gång visade BK enorm vilja att komma tillbaka och ledde i paus 14-13.

Oscar Kihlstedt säger att kommande vecka består av vila. Alla spelares kroppar behöver återhämta sig. Det har varit täta matcher där ingen har sparat på krafterna. Det har hela tiden varit raka rör.

– Mot slutet av veckan börjar vi sedan fila på de taktiska bitarna, säger Oscar Kihlstedt.

Ducca Nyman

Andra nyheter