BK hittade en andra växel – seger 34-28

BK häng på att vinna grundserien i handbollsligan. I den sista matchen hemma mot Dicken vann hemmalaget med sex bollar – 34-28 (16-14). Cocks har visserligen en match kvar att spela och kan komma upp till samma poäng. Men förlorar Cocks ändrar det konstellationen. Då är Dicken grundserietta.

Jac Karlsson, mittnia, hade en riktigt bra kväll. Åtta mål, en straffmiss, plus en hel rad läckra framspelningar till bland annat Linus Sjöman, vänstersexa anfallet, och ett bra jobb också i försvaret. Sjöman fick matchens tre stjärnor, men hade hård konkurrens av just Karlsson och Max Granlund i Dicken – Granlund var onekligen en av planens bästa spelare och det blir intressant att se hur länge han harvar på i den inhemska ligan.

– Vi talade redan innan matchen att vi skall kämpa i 60 minuter. Vi har en bred trupp och orkar springa. Vi räknade med att Dicken inte har samma bredd som vi. På slutet kanske vi tog lite onödiga risker. Men det lyckades, säger Jack Karlsson.

Han säger att på grund av några enkla missarna kom Dicken hela tiden närmare och i andra halvlek hade man knappat in BK:s ledning, 20-20. Men sedan drabbades Dicken av tekniska fel och BK kunde slingra sig ur greppet.

– Jag vet inte varifrån styrkan kom. Den bara kom. Och vi fortsatte kämpa. Jag tycker att vi har en bra laganda och den betyder mycket. Och serieseger. Har vi vunnit den? Frågar Karlsson.
– Men innan matchen fick vi hör att sex måls seger räcker för serieseger. Och vi gjorde det. Det är helt perfekt. Vinner vi grundserien betyder att vi i övre slutspelet får någon extra hemmamatch till plus några extra poäng med i bagaget.

Karlsson betonar också Markus Viitkars stora betydelse för laget. Viitkar är urstark i försvaret, men gör också bra screen i på linjen i anfallet.

– Utan honom hade vi kanske inte varit såhär högt i serien, säger Karlsson.

Matchens stora utropstecken var Linus Sjöman, vänstersex i anfallet. Åtta mål på åtta försök av en spelare som inte alla gånger figurerar i rubrikerna. Men mot Dicken var hans avslutningar guld värda.

– Jag kan inte förklara varifrån spelglädjen kommer. Men det här var en match som efter en lång paus betydde mycket för oss, säger Sjöman.

Han säger att laget gick in för att vinna den här matchen, och BK hade som mål att vinna med minst sex mål för att ha en chans att ta hem seriesegern. Sjöman är också nöjd med sin egen insats.

– Åtta avslut och åtta mål. Det är hundra procent. Vad mer skall jag säga?

Niclas Zweigberg i målet hade också ett finger med i segermatchen. Vid 22-22 hoppade han vid ett straffkast och räddade och direkt efteråt gjorde han sin andra paradräddning. Viktiga sådana.

Nico Rönnberg var med och fick mer speltid och stod för sex mål, tre på straff. Han visade att han behövs i anfallet. Oscar Kihlsted slet också bra och på slutet gjorde högersexan Sebastian Säkkinen viktiga mål.

Någon riktig dramatik blev det inte i matchen. På slutet var Dicken knäckt. Från 32-27 kunde BK säkra definitivt två poäng.

Ducca Nyman

Andra nyheter