BK gjorde en kämpainsats i Serbien

Det var ett helt nytt, nästan främmande, BK-46 som borta i Serbien stod upp mot RK Metaloplastika i den första matchen i tredje omgången i europacupen. BK ”förlorade” med bara två mål. RK Metaloplastika vann 31–29 (14–13). Det finns alla chanser i returen om en vecka i hemmahallen.

Det finns förmodligen inte en hedersam förlust. Men en tvåmåls förlust borta mot serberna är rätt nära. RK Metaloplastika är inte ett omöjligt lag. Snarare ett lag som passar BK riktigt bra.

Serberna spelar inte någon tung fysisk handboll. Tvärtom. Snabbt och rappt och tempot högt anfallsspel, vilket passar BK:s stil riktigt bra.

Karislaget har snabba spelare, som den här gången inte stod och dröjde när man missade i anfallen. Nu var snabba ryck ned till det egna området och målvakten Mixu Heinonen lämnades inte i sticket.

– Vi spelade periodvis riktigt bra. Tyvärr gjorde vi inte det i hela matchen. Men trots att vi slarvade tog vi oss i kragen och jobbade in underlägena. Det visar att vi verkligen vill vinna, säger Jac Karlsson.

Om man i första halvlek inte hade missat vid ställningen 11-11, och serberna första gången kunde gå till 14–11, innan BK på nytt vaknade och reducerade till 14–13. Men tre bollar minus tog rätt hårt på krafterna att jobba upp till 14–12 och 14–13. Det var nämligen inget fel på tempot.

– Serberna är välväxta och spelar en snabb, men också fysisk handboll. Vi fick verkligen lägga manken till och det tog på krafterna.

Men ett helt nytt och främmande BK behöver en förklaring?

Framför allt anfallsspelet hade en helt annan dimension än i ligamatcherna hemma. Det var raka, rappa, hårda och snabba passningar. Bra fart på bollen och kombinationerna fungerade flera gånger riktigt bra. Och gav serberna förmodligen gråa hår.

– Vi spelade i anfallet ofta med sju mot sex man. Vi ville spara krafter. Våra missar kom tyvärr ofta från sex meter. Och det kunde serberna utnyttja, säger Karlsson.

Också försvarsspelet var av annan klass. Framför allt de snabba löpningarna hem tillbaka – efter både ett lyckat avslut eller ett missat friläge. Ingen stod och funderade eller rullade tummarna. Det var raka rör hemåt.

I andra halvlek hade man också en dyster period – 16–14 blev snabbt 19–16 och 23–16. Serberna hade sju bollar upp, och det var den största ledningen under hela matchen (41min.).

Men BK tog sig i kragen än en gång. Och reduceringen kom, 25–22 fyra minuter senare. Minus sju bollar krympte snabbt till minus tre.

Slutet blev sedan smått dramatiskt. Serberna bommade ett par anfall. Mixu Heinonen stod för en räddning och med en minut kvar reducerade Nico Rönnberg till 30–29.

Med sju sekunder kvar ledde serberna med 31–29 och BK hade bollen. Tränaren Andreas Rönnberg tog time out och satsade allt på en reducering. Men RK Metaloplastika klarade sig ur matchen med två mål plus.

Men frågan är om det räcker i returen?

– Serbernas målvakt hade en bra dag. Vi förvaltade våra lägen illa. Men nu vet vi hur vi ska avsluta mot honom. För våra kantspelare var det nya målvakter och något helt annat än de vi möter hemma i ligamatcherna.

Karlsson säger att det i returen finns alla möjligheter.

– Har vi bara en bra dag kan allt hända. Men vi skall inte heller bara tro att det blir någon lätt uppgift. Vi måste prestera på topp, säger Karlsson.

Ducca Nyman

 

Andra nyheter