1070 på läktarna – jävlarannamma handboll

Det var mycket vilja och kamp i den andra finalmatchen mellan BK och Cocks från Riihimäki. Och det inför en rekordpublik – 1070 betalande och nästan lika många mer än nöjda (rihimäkipubliken borträknat) såg BK vinna 37-31 (14–12). Och säkert skulle man gärna sett lite mera av hemmapojkarna, som den här gången visade vad karisgiborna är gjorda av.

Finalserien är kvitterad till 1–1 och fortsätter på lördag i Riihimäki. BK har reserverat två bussar. Men efter insatsen i hemmahallen kan man nog fråga sig om det räcker med två bussar?

Målvakten Mixu Heinonen hade stor andel i att det gick vägen. Närmare ett tiotal kvalificerade räddningar tog i första halvleken musten ur Cocks anfallsspelare.

– Tusan. Vi borde också ha vunnit första matchen. Nu orkade vi springa i 60 minuter och jag fick också utmärkt hjälp av försvarsmuren, säger Heinonen som också stod för ett mål – i tom bur.

Han säger att i första halvlek var försvarsspelet prima. I den andra kom vi inte riktigt upp till samma nivå. Men tar vi den här inställningen, försvars- och kontringsspelet med till Riihimäki blir det gnistor.

– Efter en sådan här insats kan man inte vara annat än nöjd, riktigt, riktigt nöjd, säger BK-målvakten.

BK lyckades komma igen efter den första förlusten. Och den här gången var det onekligen det kompakta, starka lagspelet som avgjorde. Visserligen glänste Nico Rönnberg med sina 18 mål, men helheten i lagspelet var betydande.

BK-försvaret fick Cocks anfall dit man ville – i mitten och det packade ihop sig ordentligt. Ytterspelet glömdes helt trots att man har två av ligans bästa yttrar – Nuno till höger och Teemu Tamminen till vänster. Det blev sammanlagt fem mål och det är för lite i en finalmatch.

BK-tränaren Andreas Rönnberg var mer än nöjd trots att han än en gång ödsla mycket energi på att munhuggas med sekretariatet och domarna.

– Vad jag hade laddat spelarna med? Vi var ordentligt revanschsugna. Nu spelade vi bra i över 50 minuter och framför allt i första halvlek stämde det mesta.

Han säger att laget spelade säkert, tappade inte för många bollar i anfallet.

– Gör vi det smäller det garanterat i det egna målet.

Nico Rönnberg visade när det riktigt gäller med all tydlighet vilken handbollsspelare han är – världsklass är inte helt fel.

– Visst hade vi blodad tand i den här matchen. Det var tufft, bra tempo, hårt kontaktspel. Hoppas bara att vi hinner återhämta oss till lördagen. Kropparna fick mycket stryk och det riktigt ordentlig.

Och inledningen då? Det var raka rör från början.

– Ja, ja. 90 procent var på ren vilja.

Men sedan korrigerar han sig lite.

– Det här är finalspel och då blir det hårdare tag. Det hör till spelet. Det är bara att bita ihop tänderna och ge järnet.

Rönnberg fick tre stjärnor i matchen, Mixu Heinonen två och Rybski Piotr i Cocks en. Men om det är tillåtet att en dilettant blandar sig i nomineringen skulle tre stjärnor gå till alla i BK:s laguppställning. Laginsatsen var mycket, om inte direkt avgörande.

Och noterat:

Igor Skyba i BK fick inte en enda varning eller en utvisning. Ren spel både i försvaret och i anfallet. Och ett bra spel.

– Jaha vad kan det beror på? Säger han ute på parkeringen efter matchen. Det var en tuff match med hårda tag både i försvarslinjen och i anfallet. Men det var viktigt för oss att vinna, säger Skyba på klingande svenska.

Cocks och BK möts i Riihimäki och matchen börjar kl. 16.00

Matchen inleddes med att Raseborgs Manskör sjöng vår nationalsång både på svenska och finska. Så som man alltid borde göra i olika idrottsevenemang där man inleder med nationalsången.

Ducca Nyman

Andra nyheter