Etela
Roth
Celsa Steel
smliiga smsarja kasipallo kasipallo
 
Etela
Roth
Celsa Steel

Lignell pelasti BK:lle pisteen

<Etelä Uusimaa 4.2.2016>

Lignell pelasti BK:lle pisteen


Viimeisellä rannalla
Sana 'mahdoton' ei kuulu sanakirjaani”, totesi aikoinaan pieni, mutta teknillinen Napoleon, joka kääntyi haudassaan vasta sitten kun Juice Leskinen kirjoitti kukkopojan moposta kappaleen, jonka lyyristä loistoa ei ollut uskoa todeksi. Toistamiseen Napo käänsi kylkeään viime lauantaina, kun Alex Lignell heittäytyi ihan mahdottomaksi mieheksi ja pelasti BK-46:n Waterloon syövereistä. Sjundeå IF:n voitto oli jo kirkossa kuulutettu, mutta Lignell julkesi olla asiasta eri mieltä ja tasasi puntit suoralla vapaaheittomaalilla peliajan jo umpeuduttua. Käsipallon SM-liigan hegemoniahytkytys Siuntiossa päättyi pistejakoon 28-28 (16-15).

 Se oli sinänsä ihan jees, koska tilastomerkinnät vannoivat tasapelin nimeen. Joukkueiden heittotarkkuus oli jetsulleen sama (28/47), maalivahtien torjunnat likimain limittäin (SIF 11, BK 12), pallonmenetykset tismalleen tinnerissä (11) ja näin päin pois. Sellainenkin erikoisuus nähtiin, ettei kummallekaan merkattu osumaa seitsemästä metristä. Rankkareita ei ylipäätään vihelletty kuin vaivainen yksi ja senkin BK:n Robin Karlsson narautti yli maalin. Tasapeliin voi kuitenkin päätyä monia eri reittejä ja tämä oli yksi niistä harvemmin kolutuista. BK johti vielä 43 minuutin kohdalla 18-23 ja oli jo saanut SIF:n säkkiin, vain joutuakseen sinne lopussa itse. SIF hilpaisi Ian Martinin kontramaalilla 28-27-johtoon ja isännät saivat sitten BK:n viimeisen hyökkäyksen niin lujasti kiikkiin, että aika kului loppuun ja jäljelle vain pahainen vapaaheitto. Nämä ovat lähes poikkeuksetta toivottomia tilanteita, koska edessä seisoo vastustajan kuuden miehen muuri ja takana vielä maalivahti. Lignell kuitenkin taivutti itsensä vasemmalle ja viskaisi ristikulmaan kudin, joka viuhahti molari Mika Malassun ohi takayläruutuun. Quelle surprise!

Vastapelureiden kommentit myötäilivät hapatusta ja helpotusta. - Ei tietenkään ollut hyvä juttu menettää viiden maalin johtoa. Emme kyenneet siinä vaiheessa tappamaan peliä. Toisaalta oli lopulta hienoa saada edes piste mukaan, pyöritteli BK:n Victor Westerlund. - Olimme jo viisi maalia takana, joten pisteelle nouseminen tuntuu siinä mielessä hyvältä. Ei vain tunnu niin hyvältä menettää voittoa tuolla tavalla, tuumi kasvattiseuransa ensimmäisen kerran kohdannut SIF:n Oliver Helander. Ennen Lignellin viimeistä heittoa molempien ajatukset kulkivat samaan malliin: - Ei tule ikinä onnistumaan.

Peukaloisen retket
SIF teki vastikään pitkät jatkosopimukset BK-kasvattien Helanderin ja Theo Westerlundin sekä heidän nuorten maajoukkuetovereiden Ian Martinin ja Vincent Voutilaisen kanssa. Tämän nelikon tulisi johdattaa SIF mestaruuskannun juurelle parin vuoden sisään ja jo nyt kevätkaudella sen odotetaan nostavan joukkue yllättävän heikoista asemista varteenotettavaksi tekijäksi. Avausjaksolla nähtiinkin Helanderin ja Westerlundin näytöstä, omien koirien purressa heittotehoilla 10/13. Myrkkyä oli varsinkin se, kun SIF juoksutti BK:n 5-1-puolustusta vastaan vasemman laiturin viivalle ja tyhjensi sen laidan Helanderin armoille. BK jätti siinä hänelle liikaa aikaa ja tilaa juonia ratkaisuja ja tämä laittoi tuulemaan moninaisin tavoin.

BK kokeili avausjaksolla eri puolustusmuotoja 5-1-kuviosta kahden miehen punktaukseen ja löysi lopulta toimivan reseptin. 5-1:stä pidettiin kiinni ja Lignell ja Westerlund nousivat ”kakkosina” voimakkaasti Helanderia ja Westerlundia vastaan. Kaksikko heitti kakkospuoliskolla enää 2/8 ja Theo Westerlund usutettiin penkille kokeneemman Patrik Grönbergin tieltä. Viggo Westerlund onnistui hyvällä tekniikalla iskemään kiinni Helanderin liiveihin ja vei tältä usein vauhdin pois, kun SIF-pakki yritti edetä. - Kävimme vain vähän korkeammalta kiinni ja yritimme saada stressiä aikaan. Tiesimme, että heillä on pakistossa hyvää heittovoimaa ja se piti saada pois, hän totesi. SIF riutui 15 minuuttia ilman maalia ja oli hävitä pelin siihen. Helander olisi kenties pitänyt saada pallottomana vauhdista liikkeelle eikä jäädä seisovalla lähdöllä jumiin Westerlundin pihteihin. - En tiedä, ehkä. Mielestäni olin kuitenkin ihan hyvin pelissä mukana myös toisella jaksolla, Helander mietti. Hän ei ole vielä täysin toipunut heittokäden peukalon kipeytymisestä ja pelasi nytkin peukku paketissa. - Edellisen päivän treeneissä se oli vielä kipeä, mutta tänään tuntui ihan hyvältä. Päivä kerrallaan mennään ja paraneminen on vielä kesken.

BK:n pakit onnistuivat yhtä lailla, joskin eri vahvuuksilla tuottamaan ongelmia SIF:n puolustukselle. Timmy Thorin alaheittoihin ja sivuveiveihin ei millään saatu käsiä eteen, Westerlundin vikkelissä läpimurroissa eivät pysyneet jalat perässä ja Lignellin röyhkeydelle ei saatu kroppaa likoon. Probleemia tuli 42 minuutista eteenpäin, kun SIF vaihtoi 5-1-moodiin ja pääsi ajoja häiritsemään. - Siinä vaiheessa hyökkäysotteemme vähän löystyi. Loppua kohden alkoi käydä raskaaksi, kun SIF otti ylempää kiinni. Timmykin oli ollut koko viikon kipeänä, Westerlund sanoi. Molemmat joukkueet löysivät penkiltä virtaa tolppien väliin. BK:lta Niclas Zweigberg korvasi Martin Pråhlin jo avausjaksolla ja torjui 39-prosenttisesti. Häntä tosin auttoi se, että samanaikaisesti maalivahtivaihdon kanssa puolustus kiristi otettaan. SIF:n Malassu hyppäsi 42 minuutilla Rony Levenin tilalle ja kiihdytti kotijoukkueen kiriä.

Ottelutilastot:
SIF (maalit/heitot): Oliver Helander 8/13, Ian Martin 5/7, Theo Westerlund 4/8, Albert Rehnberg 3/5, Patrik Grönberg 3/3, Gustav Svanbäck 2/6, Taavi Tibar 2/2, Vincent Voutilainen 1/2, Albin Järvinen 0/1. Yhteensä 28/47 (60 %).
Maalivahdit: Rony Leven (42 min.) 6 torjuntaa, Mika Malassu (18 min.) 5.
Jäähyt: Tibar 2 x 2 min, Martin 2 min, Grönberg 2 min.
Pallonmenetykset: 11.
Kontrausmaalit: 4.

BK-46: Timmy Thor 8/12, Alex Lignell 6/10, Victor Westerlund 6/9, Robin Karlsson 3/5 (7 m 0/1), Jasper Hellberg 2/4, Robin Mattsson 2/2, Oscar Udd 1/5. Yhteensä 28/47 (60 %).
Maalivahdit: Martin Pråhl (24 min.) 3 torjuntaa, Niclas Zweigberg (36 min.) 9.
Jäähyt: Lignell 2 x 2 min, Mattsson 2 x 2 min, O. Udd 2 min.
Pallonmenetykset: 11.
Kontrausmaalit: 3.

Tuloksia: Cocks – ÅIFK 44-22, HIFK – Dicken 31-32, West – Atlas 25-24. Osattiin sitä muuallakin jättää voitelu viime tinkaan. Helsingissä Thomas Hollfast heitti Dickenille voiton nipin napin ennen loppusummerin törähdystä. Se saattoi tehdä HIFK:sta melko äkkipikaisen vastustajan, kun stadin kingit vierailivat eilen keskiviikkona Karjaalla.

-ts-